avagy a boroshordótól a puskaporos hordóig
Kádárok népe, hejj! Ezúttal egészen speciális szempontból közelítjük meg a még mindig fortyogó kaukázusi kefír vidékét: megosztjuk a nagyérdeművel azon felfedezésünket, miszerint egy magyarnak köszönhető, hogy Noé földjére - bár "kis" késéssel - elkerült a boroshordó is, hogy aztán ennek a segítségével megszerezze a grúz bor jogos hírnevét (kőkorsókban nehéz exportálni a hegyekből).
„Noé pedig földművelő kezde lenni, és szőlőt ültete.
És ivék a borból és megrészegedék
és meztelen vala sátra közepén” (Mózes 1.9)
Hősünk, Martiny(i) Sámuel wittembergi diákként tűnik fel a 18. század végén, s tudásszomját nehezen csillapíthatta: biográfusai később egyaránt nevezik őt jogásznak, teológusnak, filozófnak. Érett férfikorában bukkan fel újra: az arisztokrata Károlyi család kőedénygyárának bérlője az 1840-es években.
Én egy friss esszékötetben (Ambrus Lajos: Lugas - more patrio, Kortárs / Kortárs esszék sor., 2008 [2. kiad. 2012]) akadtam rá, ahol is Ambrus Lajos a következőket írja róla: az 1800-es évek elején valahogy Oroszországba keveredik, majd eljut a Kaukázusba is.
Pontosabban annak nyugati, ma Szamegrelo-nak nevezett tájékára, a mingrélek közé. S a bort addig földbe ásott cserépkorsókban (ún. csurokban) készítő grúzoknak és szomszédaiknak elkészíti az első hordókat és megosztja velük tudását a szőlőnemesítésről - melyre bazini őseinek köszönhetően tett szert. (Ha nem is az ősi grúz borkészítésről, de tessék egy link az ókori borokról.) Neki köszönhető, hogy a kaukázusi nedű exportképessé vált, és elindult a hírnév útján.
Moszkva grúz borokat érintő embargója csak javít annak világpiaci arányán: egészen az elmúlt évekig a nagy testvér itta fel a termést, most Moszkvának hála több grúz bort láthatunk a világpiacon, az augusztusi Blitzkrieg óta pedig talán még inkább ez a helyzet.
Az oszétekről most csak ennyit: ők állítólag sörös nép ("Beer has always been the national drink for the Ossetians, just as wine - for Georgians")
...Te tudsz még valamilyen magyar kapcsolatot a Kaukázussal? Vagy valami emlék a grúz konyháról, borokról?
(S végül: innen loptam a képet.
Első megjelenés: mandiner.hu)
Mondd! (köszönet minden beszólásért!)