Nagy séf könyv: 25 szakács, 75 fogás
írta és szerk. Szabó Edit; fényképezte Vető Gábor
Corvina, 2014.
séf / Magyarország / interjú / menük
„A Bécsből szerzett mandarinkonzervet egy kis rummal megbolondítva ráöntöttük a frissen sült palacsintára, és az volt a szenzációs desszert. Nem értettük, mi tudhat a világ ennél többet.”
(Wolf András)
Zömmel fiatal (harmincas, kora negyvenes) mesterszakácsok, kicsit kakukktojás köztük az egészen más nemezedékhez tartozó Bíró Lajos, de hát ő megmondta, hogy nagy az arca, biztos nem mert kimaradni. Pedig ő már inkább a mesterek, a hazai „gasztroforradalom” (fine dining) atyái közé tartozik. Szóval zömmel potenciális Michelin-csillagos séfek ők - zömmel, mert hiszen a negyedik magyarországi csillagot a könyv kiadása idején kapta meg a budai Tantit vezető Pesti István!
Feke Zoltán, Petrus Restaurant (Bp. IX. ker.)
(via facebook)
Szó van mindenről. Régi szégyenekről és modern ötletekről. Elődök és mesterek.
Bácskai rizses hús pálcikával. Paprikás csirke kalamárival, székelykáposzta homárral (Pesti István, Tanti). Sertéskörmös hallé (Palotai Csaba, Békéscsaba, Brill). Szent Jakab kagylós rakott krumpli (Lőrincz György).
Mindeközben: máig problémás halbeszerezés a Balaton parton (Jahni László, Kistücsök). A Nobu séfjének csalódott arca a pesti nagybanin.
Kiss János.
Hagyomány és Evolúció.
Molnár B. Tamás.
De ez már történelem.
Egy tonna hagymalekvár. Lyon. New York. Sóval elállított vérzés. Étlapot írni. Witzigmannak főzni Szemesen. Törzsvendég magánszakácsának elszerződni. Óceánjárókon pénzt gyűjteni saját étteremre. Sztárszakácsként kis pékségről vagy szőlőről álmodozni.
Néhány említett műhely és szentély:
LouLou. Vörös Sárkány. Atakám. Márványmenyasszony. Chainti. Ikon. Alabárdos. Cyrano. Bock Bisztro. 21. Onyx. Cosmo. Babel. Kistücsök. Anyukám Mondta. Csalogány 27. Tanti. Maligán. Rosenstein. Várkert. Borkonyha. LaciPecsenye. Jankó. Olimpia. Viator. Satöbbi (ez már nem étterem).
Hogy aztán ezek a helyek magukkal húzzák-e azokat az "ellátókat" is, ahol azért a bankárvilágon túl megfordulhat a szorgalmasan dolgozó kisember is, nos fogas kérdés. Az egyik séf is említi ezt a hazai problémát: és szerinte a csúcsgasztro és a (kis)polgári világok közt egy egyre nagyobb szakadék van csak...
Sárközi Ákos cseppent
(via facebook)
Kedves ismerős ismeretlen számomra köztük Takács Lajos, akiről már sokat hallottam Boldog hentes feleségétől vagyis Bíró Zsófiától, és aki akár borász is lehetne, a csúcsborász Szepsy Istvántól mégis kenyérkovászt őrizget, nevelget.
De nem csak ez a kötet köti össze az igényes, kísérletező séfeinket:
Stílusos Vidék Éttermiség Egyesület.
Büszke, boldog emberek. Van mire.
Azon túl, hogy úgy kellett kihámozni a szövegekből, mint a licsit a burkából, hogy a mesélő éppen melyik étteremben dolgozik, talán egyetlen dolog hiánya feltűnő a kötetben: a szakácsnőké, pardon, a női séfeké. Pedig annyit még én is tudok, hogy az Onyx sztárszakácsa, Széll Tamás mellett (azért ő is hiányzik a kötetből) ott gürcölt Szulló Szabina is, és biztos vannak még sokan - vagy talán egy második kötet kiváló alapanyaga lesznek ők?
Mondd! (köszönet minden beszólásért!)